Volpino Italiano Sällskapet

Om Volpino Italiano Sällskapet

Volpino Italiano Sällskapet bildades 2000 av en skara entusiaster för att:


  • vidareutveckla och att arbeta för rasen
  • hjälpa och stödja uppfödare och ägare i dess arbete med att äga och föda upp Volpino Italiano
  • följa upp eventuella sjukdomar och förändringar inom rasen

Någon gång under 1980-talet kom de första Volpino Italiano till Sverige. 


2000 drog en skara entusiaster igång med att bilda Volpino Italiano Sällskapet. Maud Pettersson-Nidmark satte igång arbetet tillsammans med sin man Bengt och vännerna Kristina Linnér och hennes man Tage. Volpino Italiano Sällskapet såg dagens ljus den 5 juni då den första styrelsen valdes- en s.k. interimstyrelse. I september ansökte VIS om att få bli fullvärdig medlem i SSUK.

 

2001 redovisades det på årsmötet att det fanns 30 st medlemmar i VIS.

 

2002 registrerades Volpino Italiano Sällskapet hos skatteverket. 


2003 hölls Volpino Italiano Sällskapets första Club Show, det blev utanför Västerås och BIR där blev Skymningens Piccola.


2004 Bokades vår domän www.volpino.se som funnits med hela tiden sedan dess. Detta året valdes även den ”styrgrupp” som skulle hålla i utvecklingen av ”RAS”, Annika Hjälm och Tage Linnér. Denna första ”RAS” godkändes under 2005.


2005 Kallades det till ett extra årsmöte om klubbens vara eller inte vara, För nedläggning krävdes ett extra årsmöte. Långväga medlemmar erbjödes boende på hotell till specialpris. Mötets önskan var att klubben skulle fortsätta och en ny styrelse tillsattes. 2005 flyttade årets Club Show till Sala och BIR här blev Honye Queen's Asciano.


2007 kom vår Club Show för första gången till Lövstabruk där Annika Hjälm och hennes familj arrangerade och detta blev en tradition under några år. BIR detta året blev Skymningens Pajazzo.


2008 var det återigen svårt att få ihop folk till en ny styrelse och det blev ett upprop till alla medlemmar att man-och kvinnogrant samlas. Årsmötet hölls på Ekols Krog utanför Uppsala och en ny styrelse valdes. Detta var sista gången vi hade fysiska årsmöten . Alla styrelsemöte med den nya styrelsen 2008 hölls via telefon, ett stort steg framåt för att kunna få in ledamöter från andra delar av Sverige än närområdet runt Stockholm 2008 års Club Show i Lövstabruk samlade rekordmånga deltgare, 35 st, och den siffran har vi inte lyckats slå ännu. BIR blev Honey Queen's Milano.


2009 Första gången med årsmöte per telefon och på den tiden var det max 4 ställen som fick vara uppkopplade. Det fungerade alldeles utmärkt, fler medlemmar kunde på detta sätt deltaga.

 

2010 10års jubileum och då slog Volpio Sällskapet på stort och bjöd in en domare från Italien – rasspecialisten och uppfödare Andrea Leonini. Annika Hjälm och hennnes dotter Eva tog på sej ett stort arbete med att lösa boende och att agera tolk under vistelsen för domaren och hans bror. 32 hundar anmälde sej till Jubileums utställningen och det var ett mycket trevligt arrangemang uppe i Lövstabruk. BIR blev Honey Queen's Milano.


2011 flyttade Volpino Sällskapets Club Show söderut och hamnade för första gången i Gräfsnäs där Suzanne Lindskog i samarbete med Phaléne Sällskapet i väst arrangerade. I Gräfsnäs blev det vårtider och vitsippor i motsats till Lövstabruk där Club Showen brukade hållas på sensommar och med fantastiska höstblommor. BIR detta år blev Gastone Del Colle Degli Ulivi.

 

2012 och 2013 var vi kvar i Gräfnäs, samarrangemanget mellan Suzanne och Phaléne Sällskapet fungerade bra.

BIR 2012 blev Fjällhundens Eddi.

2013 var det hela 24 st anmälda, ett rekord här nere som vi inte slagit sedan dess. BIR detta år blev Gastone Del Colle Degli Ulivi.

 

2013 Öppnade vi upp för titeln ”Årets Volpino” något Annika tyckte vi skulle ha för att stimulera utställarna inom Volpino Italiano Sällskapet. Årets Volpino 2013 på starka 220 p blev Lapo Del Colle Degli Ulivi.


2014 flyttade vi upp Club Showen till vackra Lövstabruk igen. BIR för året blev Honey Queen's Opus.


2015 var vi tillbaka i ett vårvackert Gräfsnäs och BIR detta året blev Jockums Keaton.


2016 blev det ingen Club Show 2016 Utökade vi titlarna för Årets Volpino att innefatta även Agility och Devine Diva's Italiano Lumi blev först att vinna den titeln.


2017 och vår Club Show är fortfarande kvar i Gräfsnäs, styrelsen i Volpino Sällskapet och Phaléne Sällskapet i väst står för arrangemanget och i ett strålande vackert väder blev årets BIR Jockums Ronja.
2017 utökades antalet titlar som Årets Volpino att innefatta även Rallylydnad, Lydnad och Nosework. Årets Volpino Rallylydnad blev Devine Diva's Italiana Ricci, Lydnad Mosjöns Leopold och inom Nosework Tale's of Fantasy Blixten Mcqueen.


2019 Sista året i Gräfsnäs, som det ser ut just nu, blev en kall och regnig tillställning, inga vårkänslor att tala om men med gott samarbete mellan Suzanne och Phaléne Sällskapet i väst , utställare, domare och ringsekreterare så blev det trots allt en trevlig tillställning Årets BIR blev Romeo.
Årets Utställningsvolpino 2019 blev Mosjöns Olivia. Titlarna för Årets Agilityvolpino utsågs i både Small och Extra small där Devine Diva's Italiano Lumi blev vinnare i Small och Honey Queen's Apollonia i Extra small.


2020 Återigen var det svårt att få till en styrelse men med lite överläggningar innan årsmötet så lyckades vi att få till det – två från den gamla styrelsen blev kvar, resten nya och engagerade och vi ser fram mot ett spännande år 2020 blir det ingen Club Show – Corona/Covid-19 och karantän har drabbat oss och hela utställningsvärlden så vi laddar för en sen Jubileums Show 2021. Detta år prövade vi på en fototävling för våra medlemmar, foton i olika kategorier. 3 vinnare utsågs av dessa 3 blev det en "BIS"bild, Honey Queen´s Apollonia


2021 Vår Club Show är tillbaka i vackra Lövstabruk, 14 hundar anmälda och Mojöns Olivia blir BIR. Årets fototävling BIS-bild blev Mosjöns Utrillo. Årets Volpino 20/21  utställning blev Mosjöns Olivia. Rallylydnad vann Devine Diva´s Italiana Ricci. Agiligyt small Devine Diva´s Italiano Lumi. Agility X-small Honey Queen´s Apollonia. Hoopers Devine Diva´s Italiana Ricci.


2022 testar vi ett nytt koncept med vår Club Show och lånar utrymme på Västra Kennelklubbens utställning i Ljungskile/Backamo. Här fick vi chansen till en "riktig" utställning med cert först och därefter vår Club Show. Tyvärr hade vi inte någon vidare tur med vädret så det fina prisbordet regnade inne. 12 hundar anmälde sej. Mosjöns Olivia blev återigen BIR. Fototävlingens BIS-bild blev Daisy. Årets Volpino utställning blev Rudy Del Colle Degli Ulivi och Agiliti small Devine Diva´s Italiano Lumi


Självklart hoppas vi på fler Club Shows, kanske i samarbete med andra raser inom SSUK, kanske till och med någon med officiell status. 


Är det någon som har andra intressant uppgifter att komplettera vår historia med, eller rent av rätta till något, om Volpino Italiano Sällskapet – skicka gärna mejl till vis.sekreterare@gmail.com 
Senast uppdaterad 2023-02-02